Skip to main content

Hoi allemaal!

Vanaf 2 augustus 2022 gaat de nieuwe wet omtrent ouderschapsverlof in. Ouders hebben recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof, in het eerste levensjaar van het kind.

Mijn vraag hierbij is:
Eén van mijn collega's heeft een kind, die in oktober 2022 geboren is. In principe heeft ze vanaf 2 augustus al recht op de ouderschapsverlof. Dat betekent dat ze dan 9 weken achter elkaar ouderschapsverlof kan opnemen, die ze dan na haar vakantie kan plannen.

Hoe gaan jullie om met ouderschapsverlof, en in het specifieke met deze nieuwe regeling? Merken jullie al dat collega's langer verlof opnemen omtrent de vakantieperiode? Heeft dat effect op jullie bedrijfsvoering? En, gerelateerd aan Personio, hoe pakken jullie dit daar aan als type verlof en de salarisadministratie? 

Goeiemorgen @Wendy,
bedankt voor het plaatsen van je vraag in de Groep! 😊

Ik zal een aantal gebruikers in Nederland taggen die je wellicht kunnen helpen: @Tim@marielle.van.wieringen@VeerleBierens@ExpatMortgages@Elise van Dortmont 

Wie van jullie heeft hier ervaring mee?

Groetjes,
Daniele


Goedemorgen @Wendy,

In eerste instantie is de werknemer vrij om te bepalen hoe de verlofuren worden ingezet. Mocht een werknemer alle uren achter elkaar willen opnemen, dan mag dit zo worden aangevraagd. Het verlof dient wel 2 maanden voor ingangsdatum schriftelijk te worden ingediend.

Als werkgever heb je tot 4 weken voor ingangsdatum de tijd om hier wel of niet mee akkoord te gaan. Je mag alleen de verdeling van de uren weigeren. Dit mag alleen bij een zwaarwegend belang. Als dit zo is dan ga je in gesprek over hoe het verlof wel opgenomen kan worden (verdeling).  

Collega’s met kinderen die kort na de nieuwe wet 1 jaar worden en door spreiding van het verlof niet volledig kunnen genieten van betaald ouderschapsverlof. Die laten wij wel alle laatste (betaalde) weken achter elkaar opnemen. Tenzij we als bedrijf echt in de problemen komen. Is het voor een collega wel mogelijk om 9 weken verspreid op te nemen voor het eerste levensjaar van een kind dan kijken we naar de mogelijkheden binnen ons bedrijf. Verspreiden van de verlofuren heeft onze voorkeur.

In Personio hebben we een verloftype ouderschapsverlof aangemaakt. Hierbij worden de uren aangegeven i.p.v. de dagen. Deze kun je direct invoeren, zodra het duidelijk is geworden hoe de verlofuren worden ingezet. De periodes van betaald en onbetaald verlof geven wij door aan onze salarisadministratie. Voor de administratie is het handig om eerst alle betaalde verlofuren op te nemen.

Goed om te weten:

  • Het aanvragen van de uitkering betaald ouderschapsverlof doet de werkgever voor de werknemer via de Verzuimmelder of Digipoort. De uitkering is een WAZO-uitkering. Je vraagt de uitkering achteraf aan; op zijn vroegst nadat de werknemer minstens één keer het aantal werkuren per week heeft opgenomen. Het aanvragen van de uitkering kan alleen voor hele werkweken; dus voor één hele week, voor twee hele weken, voor drie hele weken enzovoorts tot maximaal voor negen hele weken.
  • Ouders moeten het verlof opnemen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind. Of binnen 1 jaar na opname in het gezin, als het om een adoptie- of pleegkind gaat en het kind nog geen 8 jaar is.
     

Groetjes,


@ExpatMortgages,

 

Dankjewel voor je uitgebreide antwoord! Hier heb ik zeker wat aan.

 

Groetjes


Your reply